Mobil & Dator

Att kunna erbjuda sina anställda bra arbetsmobiler, surfplattor och datorer kan göra mycket för inställningen och arbetsmoralen, och är i många fall ett måste när det handlar om att knyta samman kunder och medarbetare som inte befinner sig på kontoret. Många människor söker sig idag till företag som satsar på bra teknik.

Välja datorer

När man ska välja produkter och abonnemang är det bra att tänka helhetsmässigt, och då kan det vara bra att börja från grunden, med vad företaget är i för bransch. Kanske är ni ett ekonomiföretag som kör speciella bokföringsprogram, eller ett spelutvecklingsföretag med programmerare som jobbar både hemma och på kontoret? Då är sannolikheten stor att ni använder er av pc. Är ni å andra sidan en pr- eller arkitektbyrå kanske ni har anställda som hellre jobbar med mac.

Man sak dock inte hänga upp sig för mycket på pc eller mac. Kort sagt kan ju sägas att ska man köpa in många datorer till företaget så blir det billigare att köpa pc. Och behöver man ett speciellt program som alla i personalen använder sig av och som bara finns till mac, ja då får det bli mac.

Om datorerna inte ska användas till mer än att maila, skypa och göra bokföringen på behöver man inte en dator fullastad med prestanda i lyxigt utförande. Krävs mer datorkraft måste man dock titta lite på specifikt vad datorn är bra på. Sysslar ni med film krävs att datorn har ett kraftfullt grafikkort, kommer ni att använda datorerna mycket till videokonferenser och dylikt krävs att den klarar av denna teknik på ett bra sätt, gärna med kraftfulla inbyggda kameror.

Är medarbetarna mycket på resande fot behöver de laptops för att kunna sköta sitt arbete. Sker arbetet mestadels på kontoret är det bättre att investera i bra stationära datorer och kanske köpa in ett par laptops eller surfplattor för att kunna sköta extern kommunikation då och då, eller möjliggöra för medarbetarna att jobba hemifrån då och då.

Mobiltelefoner och surfplattor

Det kan vara bra att välja ett mobilsystem som fungerar bra med datorerna och vice versa. I fallet med pc och mac gäller det alltså mobiloperativsystemen android och ios. Detta underlättar framför allt vid användandet av så kallade molntjänster, där filer snabbt kan flyttas från en enhet till en annan. Det ska dock sägas att molntjänster som google drive och dropbox stöder förflyttning av filer mellan både mac och pc.

I övrigt kan sägas att det är onödigt att satsa på det allra senaste i mobilväg. Det blir både billigare och säkrare att satsa på en mobil som var ny för en eller ett par år sedan. Nya mobiler och operativsystem dras ofta med barnsjukdomar vilket  kan hindra arbetet.

Om ert företag jobbar mycket med presentationer är det bra att välja mobiler och surfplattor i vilka man lätt kan skapa presentationer och dylikt. Se även till att köpa in tillbehör för att koppla ihop mobiler och surfplattor till projektorer annan presentationsutrustning.

En blackberry på en laptop

TEKNIKGUIDE FÖR FÖRETAG

På lur.nu skriver vi om allt som har med teknik och företagande att göra. Få hjälp med att välja rätt teknisk utrustning som mobiler, surfplattor, datorer med mera för att ta din verksamhet till nya höjder.