Allt fler företag väljer att flytta hela eller stora delar av sin verksamhet till det som kallas molnet. Att använda molntjänster är ett bra sätt att samla alla sina resurser till ett ställe och samtidigt göra det tillgängligt från vilken plats som helst. De flesta företag har nytta av att använda molntjänster. Man sparar in pengar på programinstallationer, uppdateringar och säkerhetslösningar. Man får mer flexibla medarbetare, som snabbt kan ladda upp och hämta ner information var de än befinner sig.
Men vad är egentligen molnet? Ja, det vi kallar moln är i själva verket en stor mängd servrar som håller användarnas information tillgänglig för dem. Molnbaserade tjänster och program görs tillgängliga för användaren via webbläsaren, men själva programmet finns installerat hos molnleverantören. Jämför det med att att streama musik från Spotify eller film från Netflix.
Det klassiska sättet för företag att använda sig av datorer med lokalt installerad mjukvara kallas ibland för on-premises software, och är molntjänstens motsats. Här står företagaren själv för hårdvara, program och säkerhet. Ta ett ordbehandlingsprogram till exempel. I en on-premises-baserad lösning finns ordbehandlingsprogrammet installerat på en dator och filerna sparas på hårddisken. För att kunna skriva någonting måste medarbetaren öppna ordbehandlingsprogrammet, skriva och spara. Filen sparas på hårddisken eller mailas till någon annan medarbetare eller kund. Med en molntjänst finns ordbehandlingsprogrammet tillgängligt för användaren via webbläsaren. Medarbetaren loggar in och kan skriva sitt dokument, som sedan sparas automatiskt på molnleverantörens server. Dokumentet finns sedan tillgängligt för alla medarbetare via vilken plattform som helst, dator, mobil eller surfplatta.
Oavsett om du vill använda molnlösningen för att använda mail- eller ordbehandlingsprogram eller lagra stora mängder rörlig bild eller musik finns det lösningar hos de flesta molnleverantörer. Det är leverantören som ansvarar för drift och säkerhet av ditt företags information och material. De flesta leverantörer av molntjänster har stora och påkostade säkerhetssystem och backuper av all data, men det varierar förstås.
Om ditt företag hanterar mycket känslig information kan det kännas bättre att ha kvar den lokalt, och en bra lösning för många företag kan vara en så kallad hybridlösning där en del av verksamheten flyttas över till molnet och en del stannar on-premises. Medarbetarna kan då välja om dokument ska sparas lokalt hos företaget eller lagras i molnet.
En annan anledning till att sköta delar av arbetet on-premises är i händelse av att internet slutar fungera. Ett företag som är helt beroende av molntjänster kan då inte bedriva sin verksamhet. En hybridlösning kan därför vara ett bra alternativ.
När man ska välja leverantör av molntjänster bör man titta på saker som kundtillgänglighet, service, säkerhetstänk och möjlighet till skalning av tjänsterna, dvs att kunna skräddarsy tjänsterna efter sin behov.
Man bör också välja en leverantör som varit i branschen ett tag och ser stabilt ut. Att samla alla sina ägg i en korg sm när som helst kan försvinna är ingen klok strategi. Välj ett stort eller medelstort företag och chansa inte på nya uppstickare.