3D skrivare på frammarsch

Det har varit i ropet den senaste tiden detta med 3D skrivare. Och, nej, det är inte humbug eller någons önsketänkande. Framtiden är redan här. Ett av de företag som har gjort verklighet av den innovativa drömmen är Ricoh som har tagit fram en så kallad SLS-skrivare för prototyptillverkning. Att ha en skrivare som kan skriva ut den prototyp som du har gjort i datorn sparar ofantligt med tid. Men det är inte bara inom prototyptillverkning som 3D skrivarnas framtid ser ut. Vi ser även ett användningsområde inom mode, mattillverkning och material inom vitt skilda områden, till exempel inom byggbranschen. Snart kan vi skriva ut våra tegelstenar, fönster, bestick, porslin och så vidare. I en snar framtid kanske vi inte behöver längre besöka klädesaffärerna, utan kan beställa hem kläderna med hjälp av en skrivare? Det är snart bara fantasin som sätter stopp för innovationer och möjligheterna inom utskriftsområdet.

Så långt framtiden

I dag har vi skrivare – än så länge i våra hem – till det vi alltid haft dem till; skriva ut dokument från datorn, och bilder. Antingen i svart/vitt eller i fyrfärgs-tryck.  Vissa internetföretag har fortfarande fortfarande ”hängslen” och ”livremmar”. Detta då de både skriver ut viktigadokument samtidigt som man lagrar informationen digitalt. De flesta myndigheter har även både fysisk och digital information eftersom man ännu lever i övergången mellan den fysiska informationen (papper i mappar och pärmar) och i digital form. Än så länge har planerna från Bryssel (läs EU) inte riktigt nått alla delar i vårt svenska samhälle, som till exempel digitaliseringen inom sjukvården. En satsning som inte riktigt har nått alla patienter och som endast fungerar i delar av den.

Ekonomiska aspekter av skrivare

En skrivare fungerar idag som vilken annan dator. Här lagras stora mängder information, om man jämför med skrivarna bara tio år bort. Tid är pengar och det gäller fortfarande än i dag. Att ha den information som man behöver tillgänglig i skrivaren underlättar för den som vill ha stora mängder data utskriven. Samtidigt får data som sparas i skrivaren konsekvenser för företagens och privatpersoners säkerhet. Att inte bara spara data i en skrivare – utan att även kunna radera data – är lika viktigt. Då är det viktigt att köpa rätt sorts skrivare för din verksamhet. Köper du en skrivare till ditt hem, behövs sällan så avancerade skrivare som de man behöver på våra kontor. Oftast krävs endast en skrivare för utskrift av diverse dokument och bilder som vi vill spara för framtiden. Men den som tycker det är underhållande att ha en 3 D skrivare hemma, kan säkert ha stor nytta av en sådan, om det så bara är för sakens egen skull.

 

6 Dec 2017

TEKNIKGUIDE FÖR FÖRETAG

På lur.nu skriver vi om allt som har med teknik och företagande att göra. Få hjälp med att välja rätt teknisk utrustning som mobiler, surfplattor, datorer med mera för att ta din verksamhet till nya höjder.