Bygga hus med tanke på tekniken

Att bygga ett nytt hus från grunden innebär att man dels har en chans att fullt ut förverkliga sina drömmar och att man dels också har en chans att leva billigare i framtiden. Det kan göra det till en bättre investering att bygga ett hus än att köpa ett befintligt sådant och tvingas renovera och reparera detta för att det ska passa sina egna behov.

Den initiala kostnaden för att bygga hus är ofta större, men i det långa loppet så behöver det inte innebära någon förlust. Tvärtom: i många fall så blir det en ren investering i jämförelse med att köpa ett äldre hus som ska totalrenoveras - särskilt i Stockholm och andra städer där priserna ligger högre.

Vi tänkte ge några tips om vad man ska tänka på om man vill bygga ett hus i Stockholm - både rent tekniska tips och små allmänna tips som kan komma att spara pengar. vi börjar med ett tips som handlar om uppvärmning och energi och som kan visa sig vara avgörande i hur pass billigt du kan bo i framtiden.

Ett tips i form av bergvärme. Att bergvärme är en energikälla som kan sänka kostnaderna med upp till 80% för uppvärmning är en sak som gör skillnad. Efter att man tagit den initiala kostnaden på ungefär 100.000 kronor så börjar bergvärme löna sig efter drygt tio år - då har man gått break-even och kan börja räkna hem vinsten.

Vi ska här dock kolla på den tekniska sidan av bergvärme och vad du kan få om du väljer rätt värmepump. Där har nämligen mycket hänt och vi tänkte rada upp några exempel:

  • Kopplar sig mot elbörsen. En modern värmepump går att få uppkopplad mot den nordiska elbörsen och genom detta kan den automatiskt känna av då priserna är låga och gå upp i prestanda då. Då priserna är högre sker det motsatta.
  • Du styr via en app: Reser du bort så kan du sänka prestandan på värmepumpen och då du väl är på väg tillbaka så kan du höja prestandan och således mötas av en behaglig temperatur i hemmet. Allt detta via en app som du har i din telefon.
  • Den lagrar varmvatten: Under tiden då ni duschar eller använder varmvatten så går pumpen i en intensivare period, direkt då ni slutar så börjar den lagra och förbereda för er nästa användning. Det gör att ni inte kommer att behöva någon separat varmvattenberedare; något som annars är fallet.

Tips att tänka på vid ett husbygge

Klara fördelar med bergvärme och med den nya tekniken som erbjuds alltså. Men, att bygga hus innebär så mycket mer än då. Vi tänkte räkna upp några tips - mer praktiska sådana - som kan ge dig en lite enklare resa fram till dina drömmars bostad:

  • Totalentreprenad: Om du ska bygga hus i Stockholm och saknar egna kunskaper så är totalentreprenad den bästa lösningen. istället för att anlita flera olika företag så anlitar du ett och samma företag som hjälper dig med allt från att ta fram ritningar, söka bygglov och hela vägen fram till slutbesiktningen. Det är dyrare, men det brukar vara billigare i längden. Inte minst sett till att företaget kan arbeta effektivare och slipper vänta in andra yrkesmän. Sjukdagar och annat spelar inte lika stor roll. Dessutom så är totalentreprenad något som ger säkrare jobb.
  • Fönster: Här skulle vi kunna räkna upp egentligen allt typ av material, men vi väljer att peka på just fönster. Detta då fönster spelar en viktig roll i energiförbrukningen i hela huset. Att välja energifönster är därför väldigt viktigt och likaså gäller monteringen. Här kan du spara mycket pengar i framtiden. Välj gärna plastfönster då de håller sig intakta längre (trä är ett levande material och det gör att underhåll krävs och att glipor kan komma att uppstå) och är mer energisnåla. En stor del av förklaringen till höga uppvärmningskostnader ligger i otäta fönster. Kall luft kommer in, varm luft åker ut - det syns direkt på din räkning. Rent krasst så spelar det ingen roll om du väljer bergvärme ifall de fönster du köper kommer att släppa ut energi. Ta gärna hjälp med denna viktiga fråga.
17 Jun 2018

TEKNIKGUIDE FÖR FÖRETAG

På lur.nu skriver vi om allt som har med teknik och företagande att göra. Få hjälp med att välja rätt teknisk utrustning som mobiler, surfplattor, datorer med mera för att ta din verksamhet till nya höjder.