Egen företagare i molnet

Är du rörmokare, elektriker, golvläggare eller annan typ av hantverkare med egen firma? Då kan det finnas anledning för dig att undersöka marknaden för molntjänster för att underlätta arbetet med att driva ditt företag. Här berättar vi kort om vad molntjänster är för något och vad du som företagare kan ha för nytta av dem

Molnet – vad är det?

När man talar om att ladda upp till eller hämta saker från molnet låter det som att den data vi skickar flyter runt i luften runt omkring oss. På ett sätt stämmer det ju eftersom mycket av internettrafiken går via trådlösa anslutningar, men platsen där informationen hamnar är i högsta grad fysisk. Här talar vi om stora serverhallar fyllda med hårddiskar som samverkar och tillsammans bildar en plattform för att lagra data och tillhandahålla tjänster.

Lagring och tjänster

Vad är det då för tjänster som man kan ha nytta av som egenföretagare? Ja, till att börja med finns alla de vanliga program som du använder; mail, ordbehandlingsprogram, kalkyleringsprogram osv, tillgängliga som molntjänster. Fördelen med att använda mjukvara över webben är att programmen blir tillgängliga överallt, tillsammans med all din data. Du spar tid och pengar på att slippa bekymra dig över IT-frågan och kan i stället ägna dig åt att driva din firma. Du har tillgång till alla dina kund- och projektuppgifter vart du än befinner dig, via mobiltelefonen, laptopen eller surfplattan.

Bokföringstjänster som automatiskt räknar ut skatt och moms, samt skickar fakturor och påminnelser till kunderna, är ett otroligt bra verktyg för småföretagaren.

Problemfritt

Du behöver aldrig mer oroa dig för att datorn ska krascha eller att du ska slarva bort information om kunder eller projekt. När information lagras i molnet ser leverantören till att det också finns flera backuper på flera olika håll. Det är mycket genom säkerhetstänk och kundbemötande som leverantörerna av molntjänster konkurrerar, så det är viktigt för dem att kunna erbjuda säkerhet och bra support.

Användarvänligt

När man läser igenom texterna på molnföretagens webbplatser är det lätt att bli förvirrad av all IT-jargong och nya uttryck. Men för dig som användare behöver det verkligen inte bli särskilt krångligt. I själva verket har du alltid tillgång till de senaste uppdateringarna av de program du använder, allt paketerat i ett lättförståeligt gränssnitt. Stöter du på något du inte förstår är supporten bara ett telefonsamtal bort, redo att hjälpa dig.

Slå en signal till en molnleverantör och berätta om vad du har för behov i ditt företag så kommer du att få hjälp att teckna ett avtal som passar just dig. En molntjänst är alltid skalbar, du betalar bara för den del du faktiskt använder. Är aktiviteten hög vid någon tidpunkt betalar du endast för den högre datorkapaciteten då den används och inte hela månaden.

10 Dec 2017

TEKNIKGUIDE FÖR FÖRETAG

På lur.nu skriver vi om allt som har med teknik och företagande att göra. Få hjälp med att välja rätt teknisk utrustning som mobiler, surfplattor, datorer med mera för att ta din verksamhet till nya höjder.