En lägenhetsrenovering med uppdaterad teknologi

Fler väljer att renovera sina bostäder. Det har en naturlig förklaring i att vi dels har det lite bättre ställt idag - svensk ekonomi är, som det så vackert brukar sägas, urstark - och dels också som en följd av att det blivit billigare. Tack vare Rot-avdraget så behöver exempelvis en omfattande lägenhetsrenovering i Stockholm - utförd av proffs - inte bli så extremt kostsam.

Rot-avdraget gör det möjligt att - under ett årligt tak på 50.000 kronor - dra av 30 % av den totala arbetskostnaden. Det har också fått fler att ta steget och renovera de detaljer i bostaden som man alltid drömt om.

De flesta renoverar dock enbart med ögonen. Man renoverar snyggt snarare än funktionellt, man väljer exklusiva lösningar istället för saker som kan förenkla livet och vardagen. Det är lite konstigt då det faktiskt går att kombinera både teknik och estetik vid en lägenhetsrenovering.

Så kan ditt badrum bli mer teknologiskt

En renovering idag sker i främst två stycken rum: badrummet och köket. Vi tänkte fokusera på en badrumsrenovering här och visa på några tekniska detaljer som kan göra vardagen lite enklare - och samtidigt ge ett snyggt intryck. Dessutom kan dessa spara pengar.

Men, innan dess så ska vi peka på en viktig sak gällande det andra populära området för renoveringar. Det finns nämligen en talande sak i sammanhanget. Numera så är köket ett vanligare område för vattenskador än vad badrummet är: Till mångt och mycket så handlar det inte om slarv eller fuskjobb från det företag man anlitar - som kanske missar att sätta en våtmatta under diskbänken.

Nej, det handlar istället om att vi använder oss av fler vattenburna maskiner. Dessa går sönder - dels som en följd av installationen och dels som en följd av rena materialfel. Om du renoverar i köket och vill ha exempelvis en kyl med inbyggd ismaskin så bör du se till att denna installeras av en fackman. Om inte annat för att slippa krångel med ditt försäkringsbolag om en vattenskada skulle uppstå.

Med det sagt: här är våra tips för en mer teknologisk badrumsrenovering:

  • Snålspolande duschar. Vi använder för mycket vatten då vi duschar och om man säger att en familj duschar 20 minuter varje dag så innebär det en reell kostnad på ungefär 4000 kronor varje år. Detta kan ställas mot om man väljer ett snålspolande munstycke som kan sänka den kostnaden till ungefär hälften. Utan att komforten påverkas och utan att du gör något avkall på utseendet.
  • Snålspolande toalett. Samma sak här: det finns mycket pengar att spara in på vatten som används i onödan. Dessa går att få både som golvstående och som vägghängda. Den senare modellen underlättar städning och därför skulle vi rekommendera en sådan.
  • Ljus och ljud: Det går att bygga in avancerade högtalarsystem i väggarna. Hur skönt skulle det inte vara att ligga i badet och kunna lyssna - med perfekt ljud - på en favoritspellista på Spotify? Ljus går att styra via sensorer eller via din röst - allt går dessutom att välja med dimmer. Det senare är perfekt i ett badrum där man ena gången vill ha ljust - för att sminka sig - och andra gången vill ha lite mer dämpad och mysig belysning. Naturligtvis så går det att bygga in belysningen också.
  • Handstyrd kran. Du kan välja en kran med sensor som känner av dina händer. Det minskar svinnet och det är en lösning som är särskilt gångbar för småbarnsfamiljer där barnen annars kan finna vattenkranen väldig rolig - och gärna glömmer den på.
3 Nov 2018

TEKNIKGUIDE FÖR FÖRETAG

På lur.nu skriver vi om allt som har med teknik och företagande att göra. Få hjälp med att välja rätt teknisk utrustning som mobiler, surfplattor, datorer med mera för att ta din verksamhet till nya höjder.