Kabelmärkning - ett enkelt sätt att spara tid och pengar

Hur många gånger har du som privatperson stått och svurit i samband med en installation av en dator eller en annan teknisk pryl? Man ska installera sin tv och får en lång radda av kablar som ska sättas in i olika öppningar; kablar som ser likadana ut och som - i ena änden - får samma slutstation.

Det senare innebär en större ormgrop av kablar som man sedan - på bästa möjliga sätt - därefter försöker gömma undan så att de inte ska synas och förfula bostaden och inredningen. Det är så det brukar fungera och de flesta kan förmodligen även skriva under på följande: vad händer då någonting slutar att fungera?

Kabelhärvan tar tid att reda ut

Ponera att det handlar om en nätverksanslutning som inte fungerar och där du ska försöka lokalisera problemet. Plötsligt så står du där med en stor hög av kablar som ringlat in sig i varandra och där du omöjligen kan se vilken kabel som är vilken. Det innebär att du måste dra ur samtliga kablar, sätta dig ned på golvet och systematiskt försöka reda ut hela härvan. Det tar tid och det skapar en enorm frustration. Och, det kan även sluta med att kablarna i fråga tar skada och där man måste ersätta dessa med nya - något som kostar pengar.

Lösningen i detta? Ja, det behöver inte vara så svårt. Kabelmärkning är en relativt enkel detalj som gör stor skillnad. Kabelmärkning för dig som privatperson behöver inte vara så komplicerad. Det finns massor av alternativ att välja bland. Dels så finns det färdiga maskiner för kabelmärkning som går att använda och dels så kan du även skapa egna system.

Ett exempel på det senare handlar om buntband i olika färger. Du sätter, helt enkelt, ett buntband i en speciell färg, runt varje kabel och avslutar sedan med att bunta ihop samtliga kablar till en större sådan. Det ger dig en bra chans att se vilken kabel som är vilken och det ger dig dessutom en mindre rörig plats. Se emellertid till att inte dra åt för hårt; du måste kunna klippa upp buntbandet vid behov.

Kabelmärkning för företag - en absolut nödvändighet

Ser man till företag så är kabelmärkning ett måste. Slutar någonting fungera så måste man snabbt kunna agera och reda ut vilken kabel som hör till vilken dator eller maskin. Tyvärr så är detta något som många företag missat. I samband med ett haveri så är de lätt att skylla på den mänskliga faktorn och på att den enskilde individen varit slarvig i samband med installation och hantering av kablar. Då gör man det lätt för sig.

Kabelmärkning borde vara standard för alla seriösa företag. En sådan enkel manöver som att märka ut kablars funktion efter exempelvis färg - eller text! - kan spara både tid och pengar. Att investera i en maskin för kabelmärkning är något som verkligen lönar sig då någonting slutar att fungera. Och, som alla vet: den dagen kommer. Frågan är bara när.

27 Feb 2020

TEKNIKGUIDE FÖR FÖRETAG

På lur.nu skriver vi om allt som har med teknik och företagande att göra. Få hjälp med att välja rätt teknisk utrustning som mobiler, surfplattor, datorer med mera för att ta din verksamhet till nya höjder.