Skapa det smarta badrummet i ditt hem

Våra hem har börjat förändras och blivit mer smarta. I framtiden – inom en väldigt snar sådan – så kommer de att vara ännu mer utvecklade och man har redan nu börjat jämföra villor med exempelvis telefoner. Dessa två har också börjat kopplas samman. Idag är telefonen mer av en vän än ett verktyg; vi använder den dagligen och för allting – vi ringer, sms:ar, kollar flöden på sociala medier, läser tidningar, googlar efter fakta och så vidare. Telefonen är en nödvändighet i vår vardag.

Att man länkar ihop den med huset man bor i är naturligt och vi väljer att ge ett konkret exempel på detta där vi säger att du bor i en villa i Stockholm där du nyligen borrat efter bergvärme och investerat i en bergvärmepump. Det är där kopplingen sker.

Med din telefon kan du styra dina värmepump och exempelvis låta den gå ner i kapacitet då du är på jobbet för att sedan öka prestandan då du är på väg hem. Allt via en app och där du genom detta kan tjäna åtskilliga kronor på din uppvärmning.

En värmepump av den här modellen kan även styra sig själv. Genom att lösa ett elavtal per timme så kan du koppla upp den mot det nordiska elnätet. Konkret så innebär det att värmepumpen ökar- och sänker sin kapacitet beroende på prisbilden för el. Normalt är det billigare under morgonen än under kvällen – där kan du tjäna pengar, utan att behöva lyfta ett finger.

Smarta lösningar går att få – och använda sig av – i hela huset. Det kan handla om att du kan styra belysningen genom sensorer som känner av hur många som är i respektive rum. Lämnar du rummet så släcks lamporna automatiskt. Detsamma går att säga om rum där många apparater finns. Du kan anlita en elektriker som installerar en speciell lösning där du – genom ett enda knapptryck – kan välja att stänga av allting. Ska du gå och lägga dig så slipper du gå omkring och släcka alla lampor, tv:n, datorn och alla andra saker som står och drar el i onödan. Som sagt. Husen blir smartare – i varje rum.

Genomför en badrumsrenovering och spara energi

Ett rum i huset som verkligen kan göra skillnad då det kommer till energi handlar om badrummet. Det är också det rum som står överst på många familjers önskelista då det kommer till renoveringar. Här kan man dra nytta av den nya teknologin och spara mycket pengar – från dag ett. Det är så man måste tänka också. Det kanske blir en lite dyrare badrumsrenovering om man väljer nya, bättre lösningar – men det är dessa som kommer att spara pengar åt dig i framtiden.

Man brukar säga att ungefär en femtedel av energiförbrukningen i en vanlig villa går åt till varmvatten. En familj i Stockholm som har tonåringar gör av med ännu mer. Här kan man vid en badrumsrenovering i Stockholm dels tänka till och dels också välja mer energisparande lösningar.

Kranar idag sparar vatten. Detta då luft blandas med vattnet direkt – och vid låga temperaturer. Här sjunker förbrukningen rejält. Det går även att välja kranar som har sensorer – likt de du ser på restauranger – som känner av dina händer. Då du tvättar dina händer så kommer en rimlig mängd ut och kranen står inte på fulla spjäll hela tiden. I duschen så finns liknande lösningar; tillräckligt med vatten kommer ut för att tvätta sig, men det handlar inte om överflöd och rent svinn.

Belysningen går också att tänka över vid en badrumsrenovering. På samma sätt som i andra rum kan du dels välja LED-belysning och dels välja en lösning i form av sensorer som styr ljuset. Det sparar också mycket pengar; en vacker plafond i taket – eller mindre spotlights – ger god effekt och höjer även intrycket rent estetiskt.

Byt maskiner och ändra beteende

Vid en badrumsrenovering så sker ofta en uppdatering gällande exempelvis tvättmaskin och torktumlare. Det är bra. En modern tvättmaskin drar ungefär häften av el om man jämför med en äldre modell. Torktumlare likaså – men även en modern sådan kommer tyvärr med en hög elförbrukning (torkskåp är ännu värre) och där bör man se över sitt användande snarare än vilken modell man köper.

Beteendet i övrigt är också det som sparar mest energi. Vi nämnde tonåringar ovan. Deras vanor kostar mycket pengar och ibland kan de behöva lite hjälp på traven. De lösningar – kranar, munstycken och sensorer – vi nämnde ovan kommer att få dina tonåringars beteende att synas mindre på sin räkning. Det garanterar vi.

11 Jun 2018

TEKNIKGUIDE FÖR FÖRETAG

På lur.nu skriver vi om allt som har med teknik och företagande att göra. Få hjälp med att välja rätt teknisk utrustning som mobiler, surfplattor, datorer med mera för att ta din verksamhet till nya höjder.