Snart kan du styra balkongen med rösten

För ett par decennier sedan hade budskapet i rubriken ovan förstås låtit som rena rappakaljan. Men mycket har hänt på teknikområdet de senaste tjugo åren, och något av det allra senaste inom teknikväg är den stora satsning som teknikföretagen gör för att få konsumenter att digitalisera sina hem. Du som följer den här bloggen har säkert stött på begreppet Internet of Things (IoT). IoT går ut på att koppla upp vardagsföremål som brödrostar, lampor och garageportar mot internet, och kunna styra dem med mobilen, datorn eller till och med rösten.

Den digitala röstassistenten är en produkt som många företag, kändast är väl Apples Siri och Googles Home. Genom att anropa den lilla plastmackapären kan du få assistenten att ge dig vädret för i morgon, vad det är på TV eller ikväll och en miljon andra fakta som den hämtar från internet. Den kan även kopplas upp mot ovan nämnda produkter och även, som i rubriken, användas för att styra funktioner på till exempel balkongen med rösten. Tekniken är i sin linda och fungerar långt ifrån felfritt, men det vi ser är de första stapplande stegen på en väg som redan är utstakad och företagen kommer att fortsätta satsa stenhårt på de här produkterna.

Att bygga en digital balkong

Även den som tycker att tekniken idag känns helt meningslös kommer antagligen förr eller senare att ryckas med och haka på utvecklingen. Men idag är IoT en företeelse som lockar framför allt typer som vi, som brukar vilja vara först med den senaste tekniken, den sorts människor som på engelska betecknas techies.

Att införliva IoT när man ska bygga balkong ligger helt rätt i tiden. Det finns många exempel på vad man kan göra för att automatisera balkongen.

Motorstyrda markiser

Markiser förses ofta med motorer för att underlätta in- och utfällning. Att motorisera markisen är bra på många sätt, men framför allt är det skonsammare för markiserna själva att rullas in och ut på exakt samma sätt varje gång. Markisen håller längre samtidigt som vi slipper rulla manuellt.

Vanligen har man en liten fjärrkontroll att styra markisen med, men numera går det att köpa motorer som kan kopplas ihop med en röstassistent och rullas ihop på kommando. När solen kikar fram bakom en trädkrona och sticker dig i ögonen där du sitter och läser, ber du bara Siri att fälla ner markisen en aning och vips är problemet löst.

Styr infran med mobilen

Även mobilen kan användas för att styra dina IoT-kopplade hemprodukter. I en särskild app kan du samla alla dina prylar och styra dem med några enkla tryck på skärmen. På balkongen kopplar vi så klart infravärmen till hemsystemet och kan enkelt knäppa på den när vi tycker att det blivit lite kyligt. Vill vi inte ens uppleva att det blir kyligt lägger vi i stället jobbet på assistenten, som genom att kolla vädret de närmaste timmarna kan se om temperaturen kommer att falla och ställer in en behaglig temperatur på infran innan vi ens satt oss på balkongen.

Utebelysningen är också inkopplad

Självklart kan även belysningen på balkongen kopplas in och det tar inte slut där. Snart sagt alla prylar i ett hem kan kopplas upp mot nätet och till våra skräddarsydda hemmasystem. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna Som techies kan vi verkligen se fram emot en spännande tioårsperiod vad gäller utvecklingen av teknik för hemmet, oavsett om hemmet är utrustat med balkong eller inte.

14 Mar 2019

TEKNIKGUIDE FÖR FÖRETAG

På lur.nu skriver vi om allt som har med teknik och företagande att göra. Få hjälp med att välja rätt teknisk utrustning som mobiler, surfplattor, datorer med mera för att ta din verksamhet till nya höjder.