Tekniska innovationer inom värmepumpar

Många pekar på att den nya tekniken enbart är förlagd till områden som gör livet lite lättare för privatpersoner och företag - områden där tillverkare kan tjäna större pengar, helt enkelt. Gemene man kan tycka att en så pass viktig fråga som miljön borde ha högsta prioritet och att världens alla ingenjörer borde fokusera på det viktiga området snarare än att ta fram appar som gör att vi kan fördriva tiden genom att spela olika spel på mobilen.

Det är dock en sanning med stor modifikation. Faktum är att även miljön har en stor roll i hur man hittar nya lösningar.

Faktum är att de flesta innovationer idag sker med miljön i åtanke. Ett bra exempel på detta gäller värmepumpar. Där går miljön och vår bekvämlighet hand i hand - dagens modeller är både klimatsmarta och anpassade efter våra behov

Vi tänkte - genom värmepumpar - ge exempel på hur miljö, utveckling och din egen komfort går hand i hand. Först miljön: genom att du byter till värmepumpar och värmer upp ditt hus i Malmö med exempelvis bergvärme så kan minskar du utsläppen av koldioxid - jämfört med fjärrvärme - med hela 28 gånger. Fjärrvärme släpper alltså ut 28 gånger mer koldioxid än bergvärme vid en vanlig villa - oavsett om denna ligger i Malmö eller i Kiruna. Det är nummer ett.

Besparingen i rena kronor för denna miljövänliga drift kan vara så hög som 80% lägre uppvärmningskostnad. Just bergvärme är den energikälla som har högst kapacitet att sänka en hög uppvärmningskostnad - men faktum är att alla värmepumpar (luft/vattenvärme, sjövärme, jordvärme med mera) kan sänka kostnaden markant.

Ökad kapacitet och större bekvämlighet

Din bekvämlighet då? Ja, vad sägs om att exempelvis kunna få värmepumpar som sköter sig själva? menas här; dagens teknologi har gjort det möjligt för värmepumpar att känna av familjens behov. De kan gå upp i kapacitet under de timmar på dygnet då ni behöver det som mest; då ni är på jobbet eller i skolan så sänker den automatiskt sin effekt. Värmepumpar för bergvärme kan göra exakt samma sak gällande varmvatten och optimera sig själv då ni inte har behov för att sedan - då behovet finns - ge en maximal effekt.

Vidare kan vi även nämna smarta installationer som gör det möjligt för en värmepump att koppla upp sig mot elmarknaden - något som kan spara in väldigt mycket pengar. Konkret så maximeras effekten under exempelvis morgonen då elpriserna är som lägst och då dessa allteftersom ökar - ja, då går värmepumpen ner i effekt. Här krävs dock att du löser ett timavtal med din elleverantör.

En annan smart lösning är uppföljningen som blir möjligt att göra mer frekvent. Du och din familj i Malmö kan på ett enkelt sätt följa vilka åtgärder som sparar mest pengar och ni kan styra inställningarna utifrån dessa fakta. Detta går dessutom att göra via mobilen.

All skötsel och hantering av dagens värmepumpar går att styra via en smartphone (och genom att du laddar ner en speciell app för ändamålet). oerhört smidigt och ett konkret bevis på att dagens teknik kan jobba både för oss människor och för en bättre miljö.

25 Feb 2018

TEKNIKGUIDE FÖR FÖRETAG

På lur.nu skriver vi om allt som har med teknik och företagande att göra. Få hjälp med att välja rätt teknisk utrustning som mobiler, surfplattor, datorer med mera för att ta din verksamhet till nya höjder.